Fördelar med att starta eget

Fördelar med att starta eget

Att lämna sin trygga anställning för det mer riskfyllda livet som företagare kan vara ett svårt beslut att fatta. Men för den som är beredd att ta riskerna kan belöningen blir stor.

Nackdelarna, eller snarare riskerna, med att starta eget är många men de potentiella fördelarna är minst lika många! För vissa överväger fördelarna nackdelarna, för andra gör de det kanske inte. Här kan du läsa om några av de fördelar med att vara sin egen som många upplever.

Ekonomi, frihet och kreativitet

Som företagare kan din lön fluktuera mellan olika månader men det finns ingen egentlig gräns för hur framgångsrik du kan bli, eller för hur stor din inkomst kan vara. Förutom möjligheten att tjäna mer pengar, får du också en större frihet när du driver eget företag. Du skapar själv din arbetsmiljö och styr över din tid. Du kan själv välja att ha en flexibel arbetstid och får möjligheten att balansera arbete och privatliv efter eget tycke. För många kan detta vara nog så viktigt som en högre inkomst.

Om du har en mindre verksamhet som du kan utföra från hemmets trygga vrå, kan detta vara såväl en bekvämlighetsfaktor som en kostnadsbesparing. Genom att arbeta hemifrån behöver du inte pendla till jobbet och har köket, med alla dess råvaror, till ditt förfogande när det är dags att äta lunch. Att arbeta från ett kontor på en annan plats har också sina fördelar men särskilt i starten kan du med fördel arbeta hemifrån, förutsatt att din verksamhet inte har särskilda krav på lokalen.

Du får också möjligheten att bidra och skapa på ett helt annat sätt än du får som anställd på ett företag. Du kan utforska vilka av dina idéer som fungerar i praktiken och vilka som inte gör det, samt tillfredsställelsen att bygga upp ett företag som är ditt alldeles egna. Förhoppningsvis väljer du att starta eget inom en bransch som du är intresserad av. Det gör att du får arbeta med någonting som du verkligen brinner för och arbeta för dig själv, istället för någon annan. Genom att vara din egen chef, får du på egen hand fatta alla viktiga beslut.

Erfarenhet, omväxling och långsiktighet

Genom att jobba övergripande med ditt företags verksamhet, får du möjligheten att kontrollera och styra verksamhetens olika delar. Du får dessutom en helt annan kontakt med dina kunder, leverantörer och samarbetspartners när du jobbar direkt med dessa intressenter. Just förmånen att arbeta med smått och stort i ditt företag, ger dig erfarenhet och tvingar dig att växa in i en ny roll. Du kommer att lära dig många nya saker efter som du i början måste göra det mesta själv.

Att tvingas, eller snarare få möjligheten, att utföra en rad olika sysslor i den egna verksamheten bidrar till omväxling i ditt dagliga arbete. Ingen dag är den andra lik, och du kommer att få ta hand om allt från kundservice till ekonomi och kontakt med externa parter. Med tiden kan det bli aktuellt att anställa externa personer för vissa arbetsuppgifter, och du väljer då själv vilka personer du vill anställa.

Fördelen med att själv äga det företag i vilket du ska anställa, är att du kan välja de personer som du får en bra kontakt med och som du tror att du kommer att trivas att arbeta tillsammans med.

I ett långsiktigt perspektiv kan det visa sig vara en bra investering att starta ett eget företag. När det är dags för dig att gå i pension, kanske du kan sälja företaget för en ansenlig summa jämfört med dina egna investeringar i företaget. Det kan också vara så att företaget plötsligt har växt sig större än vad du har tänkt dig och att du då väljer att sälja företaget till någon som ger dig ett bra erbjudande, trots att du har många år kvar till pensionen. Det ger dig möjligheten att göra om processen från början och starta ännu ett framgångsrikt företag.